Itémedical over ambulante bloeddrukmetingen

Het witte jassen effect is een welbekende term bij (huis)artsen die regelmatig de bloeddruk meten. Enkele jaren geleden al, zijn er verschillende onderzoeken geweest naar het gebruik van 24-uurs bloeddrukmetingen om een realistischer beeld te schetsen van de bloeddruk van de patiënt. Met behulp van de 24-uurs bloeddrukmeter, waarbij de metingen thuis plaats vinden, is de bloeddruk in 64% van de gevallen lager dan bij een eenmalige meting bij de arts.

Een 24-uurs bloeddrukmeting, wordt door de patiënt vaak als onprettig ervaren, door het ongemak en de duur van de meting. Mede door deze reden heeft dhr. M.C. van der Wel onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om minder te gaan meten omtrent hypertensie en toch dezelfde uitkomsten te behouden.

De nieuwe meting 

Een mogelijke nieuwe vorm van praktijkmetingen is de 30-minutenmeting. Deze meting wordt in de praktijk uitgevoerd en geeft na 30 minuten resultaat. De procedure is als volgt; de patiënt wordt in een rustige, ontspannen ruimte neergezet. Belangrijk is dat de patiënt zich ontspannen voelt, als dit het geval is, kan de bloeddruk meter om gedaan worden. Gedurende de 30-minutenmeting pompt de meter de manchet iedere 5 minuten op binnen de, indien ingesteld, comfort modus van de patiënt. Na zes metingen, 30 minuten, is de meting afgerond, er kan worden gekozen om aan de andere arm ook een meting te doen. Als de waardes aan de andere arm afwijken dienen de hoogste waardes aangehouden te worden. 

De uitslag van een 30-minutenmeting heeft sterkte overeenkomsten met de waarde van een 24-uursmeting. De gemiddelde bloeddruk ligt lager dan bij een 24-uurs meting en de meting is, indien gewenst, gemakkelijker te herhalen. Onderzoek toont aan dat wanneer de medewerker gedurende de 30-minutenmeting terug komt bij de patiënt de gemiddelde bloeddruk waarde stijgt. Wanneer de medewerker weer vertrekt zal de waarde weer naar hetzelfde niveau gaan als op het moment voordat de medewerker binnen is gekomen. Op grond van deze onderzoek uitslagen kan geconcludeerd worden dat de 30-minutenmeting een realistisch beeld neerzet en dat deze manier van meten het wittenjasseneffect lijkt te elimineren.

OnTrak

Sinds kort is het cardiologie portfolio van Itémedical uitgebreid met de nieuwste ambulante bloeddrukmeter van Spacelabs; de OnTrak. Dit is een allround inzetbare ABP monitor die zowel geschikt is voor gebruik bij volwassenen als ook bij kinderen (kind en comfortmodus). De uitgebreide validatie maakt de OnTrak daarnaast uitermate geschikt voor inzet ten behoeve van studies, BHS A/A Rating , ESH en ANSI/ AAMI validatie 81060-2). 

Met de OnTrak is het mogelijk om 300 metingen uit te voeren  te doen over een periode van 24 uur tot 7 dagen. Doordat de OnTrak, zonder tussenkomst van een computer, ook in te stellen is voor metingen met een interval van vijf minuten is deze uitermate geschikt om te gebruiken voor de 30- minutenmeting. Met behulp van het display zijn de metingen gemakkelijk en snel te evalueren. De OnTrak maakt gebruik van oscillometrie, de alom geaccepteerde en gevalideerde methode voor automatische NIBP-meting. 

De verzamelde data uit de Spacelabs ABP’s type 90207 en 90217A als ook de OnTrak ABP wordt centraal beheerd binnen Sentinel. Sentinel is het complete een compleet Cardiologie Data Management Systeem van spacelabs. De Spacelabs ECG Holters, de Spacelabs ABP’s en iedere (merkonafhankelijk) 12 afleidingen ECG’s  kunnen centraal worden opgeslagen binnen de Sentinel database. Dit zorgt voor een overzichtelijke weergave van de cardiologische  gegevens van de patiënt. 

 

 

 


Referenties
- Beter thuis bloeddruk meten?, Tijdschrift voor praktijkondersteuning, Feb 2012, Jan Postma
- Hypertension management in primary care: could less mean more? 2012, M.C. van der Wel

 

 

 

 

 

 

 

Nieuws

MetaVision
20-05-2020

MetaVision

Lees verder
Maak kennis met onze nieuwe collega!
08-05-2020

Maak kennis met onze nieuwe collega!

Lees verder
Familie contact met Covid-19 patiënten
07-04-2020

Familie contact met Covid-19 patiënten

Lees verder
Meer nieuws ›